Zeeuws-Vlaanderen

In het kort…

anwb

De streekwandeling in Zeeuws-Vlaanderen, die een aanvulling is op het boek ´In het voetspoor van Bert Haanstra´, begint op het busstation ‘Biervliet’ en eindigt bij het busstation ‘IJzendijke’. De wandeling voert de wandelaar langs twee plekken waar Bert Haanstra heeft gefilmd.    

Horeca langs de route

Bezienswaardigheden

Van het pad

Er is momenteel geen feedback beschikbaar. Heeft u een opmerking of aanvulling over deze wandeling? Laat het ons weten via de mail!

wandelaarAfstand: 9,9 kilometer

Bert Haanstra was in Zeeuws-Vlaanderen voor drie van zijn films, Delta Phase 1 (1961), De stem van water (1966) en Nederland (1983).

De ruim 350 jaar oude Nederlandse Hervormde kerk in Biervliet, een Rijksmonument, heeft aan de oostzijde drie schitterende gebrandschilderde ramen, vervaardigd door de Middelburgse glazenier Cornelis van Barlaer. Bert Haanstra filmt in de kerk het raam met de leeuw en het wapen van Zeeland als opening van zijn documentaire Delta phase 1. Na de filmopnamen vergeet Haanstra de etui van zijn filmzoeker. Predikant Evenhuis vindt het op de preekstoeltrap. Haanstra schrijft de goede vinder ’Wat men op een preekstoetrap al kan vinden! Als kleine tegenprestatie sluit ik hierbij een paar beeldjes in van het raam in Uw kerk’.

Zeeuwse Raam

Beleef net als Haanstra de schoonheid van de drie gebrandschilderde ramen.

Ringsteken of ringrijden is een folkloristische traditie waarbij men, gezeten te paard of vanaf een aanspanning, een lans door een ring probeert te steken. Bert Haanstra had iets met deze traditie. In 1961 filmt hij ringrijwedstrijden in Middelburg en Domburg. In 1983 is hij in IJzendijke.

In 1983 maakt Haanstra, in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken, een promotiefilm genaamd Nederland. Vanuit een helikopter, soms ook vanaf de grond, worden tal van Hollandse onderwerpen in beeld gebracht, zo ook in IJzendijke.

Op de 12e folkloristische dag, 16 juli 1983, filmt de cineast met zijn vaste cameraman, Anton van Munster, de ringrijwedstrijden op de Markt. Nog steeds vindt in de maand juli de folkloristische dag in IJzendijke plaats.