Veere

zijn filmvakmanschap

In het kort…

anwbDe wandeling Veere doet alle filmlocaties aan van Bert Haanstra’s kleurendocumentaire
Delta Phase 1. Deze documentaire betreft de afsluiting van
het Veerse Gat door middel van een caissondam.

Horeca langs de route

Bert Haanstra punten

Van het pad

Er is momenteel geen feedback beschikbaar. Heeft u een opmerking of aanvulling over deze wandeling? Laat het ons weten via de mail!

wandelaarAfstand: 11,2 kilometer

Wandel door Veere en langs het Veerse Meer op plekken waar Bert Haanstra zijn kleurenfilm Delta Phase 1 opnam.
Deze documentaire, die hij in opdracht van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) maakt, betreft de afsluiting van het Veerse Gat tussen Walcheren en Noord-Beveland door middel van een caissondam. Deze dam is een van de vroegere onderdelen uit het grote nationale project, de Deltawerken, die de afsluiting van verschillende zeearmen in Zeeland en een aantal grote waterwerken omvat.

Op maandag 7 maart 1961 begint Bert Haanstra met de opnamen met zijn twintig minuten durende meer dan educatieve film. Hij filmt o.a. in de stad Veere, het afzinken van de caissons in het Veerse Gat, boven het bijna afgesloten Veerse Gat (Veerse Meer) en op het strand van Vrouwenpolder.

Wie Bert Haanstra’s Delta Phase 1 heeft gezien (of nog gaat zien) weet hoe een caissondam wordt aangelegd. Het proces van aanleg wordt door Haanstra van begin tot einde in chronologische volgorde in beeld gebracht. Via uiterst functioneel beeldrijm wordt heen en weer gesprongen tussen modellen van de caissons in het Waterloopkundig Laboratorium en de echte. Een voortreffelijk staaltje filmvakmanschap waarvoor hij terecht in de prijzen valt.

Beleef al wandelend de traditie en vooruitgang van de stad Veere.