Utrecht

In het kort…

anwbDe stadswandeling Utrecht, die een aanvulling is op het boek ´In het voetspoor van Bert Haanstra´, begint en eindigt bij het Louis Hartlooper Complex (met een korte aanloop vanaf het treinstation Utrecht Vaartse Rijn). De wandeling voert de wandelaar langs zes plekken waar Bert Haanstra is geweest en/of gefilmd heeft. Aan de route liggen ook enkele (voormalige) bioscopen.     

Horeca langs de route

Bezienswaardigheden

Van het pad

Er is momenteel geen feedback beschikbaar. Heeft u een opmerking of aanvulling over deze wandeling? Laat het ons weten via de mail!

wandelaarAfstand: 6,4 kilometer

Bert Haanstra kwam regelmatig in Utrecht. Zo was hij voor een bespreking, ten behoeve van het filmscenario voor zijn opdrachtfilm Nationale parken…noodzaak, in Holiday Inn. De cineast was min of meer vaste gast in ’t Hoogt op de Utrechtse filmdagen, later genoemd Nederlands Film Festival. In 1983 werd hij bekroond met het Gouden Kalf voor de Oeuvreprijs. Een jaar later won hij de met zijn film Chimps onder elkaar de 1e prijs in de categorie wetenschappelijke film en video.

Bert Haanstra filmde in de stad voor zijn documentaires Nederlandse Beeldhouwkunst tijdens de late middeleeuwen (1951), de stem van het water (1966) en Nederland (1983).

Voor de eerstgenoemde documentaire filmde Haanstra in het Centraal Museum, Achter de Dom en in de Pandhof. Toen Haanstra het zuiderkoor van de Domkerk op het celluloid vastlegde, ontbraken nog de versieringen zoals pinakels (siertorentjes), in 1979 zijn die er opnieuw aangebracht.

Vrijwel alle Haanstra speelfilms en documentaires gaan in het Rembrandt theater aan de Oude Gracht in première. De eerste film was Fanfare (1958), daarna (onder andere) Alleman (1963) en de stem van het water. Voor de laatstgenoemde film is ook een fraaie opname gemaakt in zwembad Den Hommel. De Utrechtse jongens Johnny Leeman en Pim Verdouw durfden hun hoofd niet onder water te steken om zo onder een stang door te gaan. Een nog altijd vertederende scene uit de stem van het water. De Utrechtse film première in Rembrandt was op 21 december 1966.

In 1983 maakt Haanstra, in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken, een promotiefilm genaamd Nederland. Vanuit een helikopter worden tal van Hollandse onderwerpen in beeld gebracht, zo ook in Utrecht. Met zijn vaste cameraman Anton van Munster, filmt Haanstra de Domtoren en directe omgeving.