Muiden

zijn eerste eigen film

In het kort…

anwbIn deze wandeling wandelt u via Muiderberg – Haanstra filmde hier op twee locaties – naar het Muiderslot.

Horeca langs de route

Bert Haanstra punten

Van het pad

Er is momenteel geen feedback beschikbaar. Heeft u een opmerking of aanvulling over deze wandeling? Laat het ons weten via de mail!

wandelaarAfstand: 10,1 kilometer

De wandeling ‘Muiden’ begint in Muiderberg, de plaats waar Bert Haanstra enkele scènes opneemt voor zijn films Nederland en Dokter Pulder zaait papavers. De wandeling eindigt in Muiden.

In het Muiderslot neemt hij, in opdracht van filmproducent Hans Keuls, zijn eerste eigen film De Muiderkring herleeft op. Het ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen (OKW) honoreert Haanstra’s subsidieaanvraag met een bedrag van 2000 gulden (± 900 euro).

De Muiderkring herleeft (1949) speelt zich voor het grootste deel af in het Muiderslot. In nagespeelde scènes wordt de Muiderkring tot leven gebracht. De buitenopnamen vinden rond het slot en op een paar plekken in Amsterdam plaats.

De Muiderkring is volgens de overlevering een gezelschap van kunstenaars en geleerden uit de zeventiende eeuw die het Muiderslot bezochten. Het gezelschap bestond o.a. uit gastheer, schrijver en landdrost P.C. Hooft, dichter Joost van den Vondel, geleerde Constantijn Huygens, dichteres Maria Tesselschade en predikant, schrijver en dichter Casparus Barlaeus.

Wandel ‘terug in de tijd’ en beleef in het Muiderslot de veelbelovende filmstart van Bert Haanstra.