Middelburg

In het kort…

anwb

De stadswandeling Middelburg, die een aanvulling is op het boek ´In het voetspoor van Bert Haanstra´, begint en eindigt bij Hotel Du Commerce (met een korte aanloop vanaf het treinstation). De stadswandeling voert de wandelaar langs twee plekken waar Bert Haanstra heeft gefilmd. Aan de route liggen ook twee voormalige bioscopen te weten City en Electro.   

Horeca langs de route

Bezienswaardigheden

Van het pad

Er is momenteel geen feedback beschikbaar. Heeft u een opmerking of aanvulling over deze wandeling? Laat het ons weten via de mail!

wandelaarAfstand: 3,6 kilometer

Bert Haanstra was regelmatig in Middelburg. Ten tijde van de filmopnamen voor Delta fase 1 verbleef hij wekenlang in een hotel. Haanstra filmde op het Molenwater en legde de stad vanuit een helikoper op beeld vast.

In het City-theater aan de Lange Delft 12 (in 1983 verbouwd tot winkelpand), gingen o.a. de Haanstra films Alleman en De stem van het water in première. Bert Haanstra’s eerste komische film Fanfare draaide in de Schouwburg aan het Molenwater. Fanfare trekt ruim 2,5 miljoen bezoekers en is nog steeds de op een na meest bezochte Nederlandse speelfilm ‘aller tijden’. Op nummer 1 staat Turks fruit van Paul Verhoeven.

Voor zijn opdrachtfilm van het ministerie van Buitenlandse zaken maakt Bert Haanstra een promotiefilm genaamd Nederland (1983). Vanuit een helikopter worden tal van bekende Hollandse onderwerpen gefilmd. Zo ook boven Middelburg. Met zijn vaste cameraman Anton van Munster filmt de cineast het historische stadsdeel met zijn oude Stadhuis. Het aan de Markt gelegen monumentale gebouw wordt prachtig in beeld gebracht.

Voor zijn opdrachtfilm Delta Phase 1 filmt Bert Haanstra de afsluiting van het Veerse Gat. De opnamen vinden voor een groot deel in Veere plaats. Ook in andere Zeeuwse plaatsen worden enkele opnamen gemaakt. Zo filmt hij in Middelburg op de tweede folkloristische dag (24 augustus 1961) de ringrijderswedstrijd op het Molenwater.
Filmisch gezien waren de weersomstandigheden niet gunstig. Het publiek, weggedoken in de regenjas of onder de paraplu, volgde de onderlinge strijd van de in Zeeuws kostuum gestoken berijders op hun nat geregende paarden. De wedstrijd was geslaagd, dat gold echter niet voor de filmopnamen. Een maand later filmt Haanstra de ringrijders in Domburg, ditmaal met meer succes.