Leerdam

de Oscar

In het kort…

anwbU wandelt de Glas-filmroute in en door Leerdam en buurplaats Asperen
om vervolgens over de Linge weer terug te keren naar Leerdam. Hier
maakte Bert Haanstra zijn films Glas en Over glas gesproken.

Horeca langs de route

Stationsrestauratie Spoorzicht
’t Veerhuys
Glasblazerij
Eethuis De Kazerne (Asperen)
Glasmuseum

Bert Haanstra punten

Van het pad

Er is momenteel geen feedback beschikbaar. Heeft u een opmerking of aanvulling over deze wandeling? Laat het ons weten via de mail!

wandelaarAfstand: 10,2 kilometer

De vijfde wandeling is de Glas filmroute in en door glasstad Leerdam en buurplaats Asperen. In Leerdam maakt Bert Haanstra zijn films Glas en Over glas gesproken.
In het voorjaar van 1957 neemt Bert Haanstra van de Koninklijke Glasfabriek Leerdam en de Vereenigde Glasfabrieken in Schiedam een opdracht aan voor een zwart-witfilm die Over glas gesproken gaat heten. Het betreft een promo-instructiefilm voor bezoekers van de fabriek.
Kort nadat de opnamen zijn begonnen stelt Bert Haanstra zijn opdrachtgever voor om gelijktijdig een korte eigen experimentele kleurenfilm over glas te maken met als titel Glas. Zijn voorstel wordt gehonoreerd. Mede door Haanstra’s sublieme montage, het uitstekende camerawerk van Eddy van der Enden en de filmmuziek van componist Pim Jacobs, is Glas nog steeds een boeiende film.

In mei 1960 wint Bert Haanstra een Oscar voor zijn experimentele film Glas, de eerste Oscar die ooit aan een Nederlandse film is toegekend. Kort na de Oscaruitreiking zegt Haanstra ‘Glas is immers pas werkelijk iets waard als het inhoud heeft’. Daaraan zal het niet ontbreken in deze wandeling.