Laren

zijn Gooische jaren

In het kort…

anwbBert en Nita Haanstra wonen en werken zo ongeveer de helft van hun leven in het Gooise Laren. Hier nemen beiden deel aan het sociale en culturele leven en beleven zij grote filmsuccessen.

Horeca langs de route

Bert Haanstra punten

Zuiderheide
Het Singer Theater en Museum
Gooiergracht

Van het pad

Er is momenteel geen feedback beschikbaar. Heeft u een opmerking of aanvulling over deze wandeling? Laat het ons weten via de mail!

wandelaarAfstand: 13,3 kilometer

In deze wandeling volgen we het leven en werk van Bert Haanstra in het Gooise Laren. De Haanstra’s vestigen zich hier begin 1957, niet ver van het geliefde Amsterdam.
Bert Haanstra beleeft in Laren grote filmsuccessen zoals Glas (Oscar), Fanfare, De zaak M.P., Delta Phase 1, Zoo, Alleman (Oscar nominatie), De stem van het water, Retour Madrid, Bij de beesten af (Oscar nominatie), Dokter Pulder zaait papavers, Een pak slaag, Nederland, Vroeger kon je lachen, Chimps onder elkaar en Monument voor een gorilla.

In zijn huisstudio’s aan de Lammert van der Tongelaan en de Verlengde Engweg monteert Bert Haanstra het grootste deel van zijn films en documentaires. Collega filmregisseurs uit binnen- en buitenland en tal van bekende landgenoten bezoeken de Haanstra’s. ZKH Prins Bernhard komt ook een paar keer op de koffie.

Op zoek naar een nieuw woonadres in Laren, stuit Bert Haanstra op een leuke en bescheiden villa. ‘Toen wij hier voor het eerst kwamen zaten er net twee eekhoorntjes op de stoep. Ik was direct verkocht, en het huis ook,’ zegt Haanstra. Zijn wens voor een eigen studio kan in vervulling gaan door meer financiële armslag. Naast een bioscoopzaaltje voor circa 18 personen is er een montagekamer en filmprojectorruimte. Voorts beschikt de studio over een ontvangstruimte en een bovengelegen kantoor.
Tweeëndertig jaar wonen Bert en Nita Haanstra op dit adres.

De wandeling Laren eindigt aan de Hilversumseweg op steenworp afstand van de laatste rustplaats van Bert en Nita Haanstra.