Holten

zijn geboortestreek

In het kort…

anwbIn deze wandeling wandelt u naar de Bosschool, het geboortehuis van
Bert Haanstra. De school lag destijds aan een zandpad, nu de Provincialeweg/
Raalterweg waar het verkeer op korte afstand voorbij het oude
schoolgebouw raast.

Horeca langs de route

Bert Haanstra punten

Van het pad

Bert Haanstra-wandelarrangement

Voor de wandelaar is een speciaal Bert Haanstra-wandelarrangement samengesteld. De wandeling van circa 13,5 km start in het centrum van Holten en brengt u via een mooie route bij het geboortehuis van Bert Haanstra. Het arrangement is inclusief een koffie/thee-stop onderweg en een speciaal ‘Bert Haanstra-broodje’. Aansluitend kunt u natuurlijk een bezoek brengen aan de Bert Haanstra-expositie in de Oudheidkamer Holten.

Het arrangement kan deze zomer geboekt worden bij Tourist Info Kulturhus Holten:
–              tot 29 oktober 2016
–              van dinsdag tot en met zaterdag
–              starten tussen 10.00-13.00 uur
–              de expositie is te bezoeken van 13.30-16.00 uur
De kosten bedragen € 13,95 per persoon en éénmalig € 12,50 voor de wandelgids.
(2 x koffie/thee met appelgebak en slagroom en een goed belegd broodje kip met koffie/thee)

> meer informatie

Heeft u ook een tip, opmerking of aanvulling over deze wandeling? Laat het ons weten via de mail!

wandelaarAfstand: 13,6 kilometer

Wandel naar de Bosschool in het buurtschap Espelo, het geboortehuis van Bert Haanstra. De wandeling ‘Holten’ begint en eindigt op het treinstation van deze plaats. Een fraaie wandeling door natuurterrein, bos- weidegebied en het dorp Holten.

Op 31 mei 1916 wordt Albert Haanstra (roepnaam Bert) in het schoolmeesterhuis van de Bosschool geboren. De Bosschool lag destijds aan een zandpad, nu de Provincialeweg / Raalterweg waar het verkeer op korte afstand voorbij het oude schoolgebouw raast.

De ouders van Bert Haanstra, Folkert en Jansje Haanstra, wonen in Amsterdam totdat Folkert in 1913 wordt benoemd als hoofd van de Bosschool in Espelo. Het echtpaar verhuist naar het landelijk gelegen buurtschap onder de rook van Holten.

De Haanstra’s moeten nogal wennen aan de plaatselijke gebruiken. Wat te doen met de kippen die de ‘meister’ en zijn vrouw als geschenk krijgen van de boeren die een kind op school hebben! Ten einde raad laat moeder Haanstra ze maar in het bos los.

De familie Haanstra verhuist in het najaar van 1916 naar Goor. De kleine Bert, vier maanden oud, maakt de verhuizing mee in de lade van de linnenkast! Volg zijn voetspoor, beleef in wandeling ‘Goor’ de kinderjaren van Bert Haanstra.