zijn jeugdjaren

In het kort…

anwbWandel in de plaats waar Bert Haanstra opgroeit. De wandeling ‘Goor’, begint en eindigt op het treinstation van deze plaats. Een mooie wandeling door Goor en het groene buitengebied, om die reden ook wel het Twentse Haagje genoemd.

Horeca langs de route

Bert Haanstra punten

Van het pad

B&B de Klompenmaker biedt een heus Haanstra arrangement aan. > Meer informatie

Heeft u een opmerking of aanvulling over deze wandeling? Laat het ons weten via de mail!

wandelaarAfstand: 9,6 kilometer

De Haanstra’s wonen aan de Iependijk. Hier en op andere plekjes, o.a. op/nabij het Landgoed Weldam, speelt Bert met zijn vriendjes.

In Goor maakt hij kennis met foto’s en films en zet voorzichtig de eerste stappen op filmgebied. In de Groote Sociëteit aan de Stationslaan ziet Bert Haanstra zijn eerste films, komische rolprenten van o.a. Charlie Chaplin en Harold Lloyd, en is hij hulpje van de filmoperateur.

Na de lagere school doorloopt Bert Haanstra de driejarige ULO aan de Wijnkamp en vervolgt zijn studie aan de Rijkskweekschool (Pedagogische Academie) in Hengelo. In die plaats heeft hij ook een baantje bij Staals Twentsche Fotohandel.

Goor is nog immer trots op zijn oud-inwoner, getuige de tekst voor de ingang van het gemeentehuis Hof van Twente, ‘Naar mensen kijken is van alle tijden (Bert Haanstra 1916-1997)’.

Op zijn achttiende vertrekt Bert Haanstra met de trein naar het ‘verre’ Amsterdam om zich daar te vestigen. In onze hoofdstad volgen we zijn voetsporen.

Zie ook: www.vvvhofvantwente.nl