Giethoorn

zijn eerste speelfilm

In het kort…

anwbIn Giethoorn nam Bert Haanstra
voor een groot deel zijn eerste komische
film Fanfare op. De wandeling
doet vrijwel alle filmlocaties
daarvan aan.

Horeca langs de route

Café Restaurant Tijdperk (Wanneperveen)
Grand Café Fanfare
Smits Paviljoen
Hotel Café Restaurant de Harmonie

Bert Haanstra punten

Van het pad

B&B De Opkikker
Overnachten in het buitengebied van Giethoorn, genieten van de natuur zoals ook Bert Haanstra dat deed.

B&B De Paasloërhof
Het dorp Paasloo, grenzend aan Nationaal Park Weerribben-Wieden, ligt ten noorden van Blokzijl en Giethoorn op 10,5 km, respectievelijk 9,5 km. Een mooie overnachtingsplek voor bijvoorbeeld een tweedaagse wandeltocht.

Heeft u een opmerking of aanvulling over deze wandeling? Laat het ons weten via de mail!

wandelaarAfstand: 10,4 kilometer

Giethoorn, Bert Haanstra en Fanfare: nog altijd een drie-eenheid. In Giethoorn (in de film Lagerwiede) neemt Bert Haanstra grotendeels zijn vrolijke vijftigerjaren film Fanfare op.
De wandeling Giethoorn doet vrijwel alle Fanfare filmlocaties aan zoals Grand Café Fanfare en Smit’s Paviljoen.

Haanstra wil graag een speelfilm maken en heeft hiervoor een idee. Samen met Jan Blokker (destijds filmrecensent) werken zij aan een scenario. Bert Haanstra vraagt de Britse filmregisseur Alexander Mackendrick hem te adviseren voor zijn komische speelfilm Fanfare.
De Britse regisseur die in eigen land al enkele komische films op zijn naam heeft staan, verblijft een week in Nederland. Volgens Mackendrick heeft Haanstra een “wonderful light comedy” in handen.
De film kent voortreffelijke acteurs zoals Hans Kaart, Bernhard Droog, Andrea Domburg, Herbert Joeks, Riek Schagen, Albert Mol en Ineke Brinkman.

Fanfare wordt, al dan niet samen met het kort daarvoor uitgekomen Dorp aan de rivier van Fons Rademakers, als een nieuw begin voor de Nederlandse cinema beschouwd.
De film trekt ruim 2,5 miljoen bezoekers en is nog steeds de op een na meest bezochte Nederlandse speelfilm ‘aller tijden’. Op nummer 1 staat Turks Fruit van Paul Verhoeven.

Beleef Haanstra’s eerste speelfilm, een parel, in een landschap dat nog altijd doet denken aan vroeger tijden.