Edam

In het kort…

anwbDe stadswandeling Edam, die een aanvulling is op het boek ´In het voetspoor van Bert Haanstra´, begint en eindigt bij het busstation ‘Edam’ of bij de Trambrug (met een korte aanloop vanaf het busstation). De stadswandeling voert de wandelaar langs vier plekken waar Bert Haanstra heeft gefilmd.

Horeca langs de route

Bezienswaardigheden

Van het pad

Er is momenteel geen feedback beschikbaar. Heeft u een opmerking of aanvulling over deze wandeling? Laat het ons weten via de mail!

Feedback

Er is momenteel geen feedback beschikbaar. Heeft u een opmerking of aanvulling over deze wandeling? Laat het ons weten via de mail!

wandelaarAfstand: 5,4 kilometer

Bert Haanstra filmde in Edam voor zijn documentaire  En de zee was niet meer (1955). Acht jaar later is hij opnieuw in Edam, ditmaal voor zijn succesfilm Alleman (1963).

Overigens deed Bert Haanstra Edam al eerder aan, niet om er te filmen maar als vertrekplaats voor zijn opdrachtfilm Dijkbouw (1952). In Edam stapte de filmploeg, die naast Haanstra uit onder meer Ytzen Brusse en Wim van der Velde bestond, op de sleepboot voor een tocht van tweeënhalf uur naar een werkeiland in het IJsselmeer (ongeveer waar nu Lelystad ligt). Daar was de aanleg van een dijk voor de Flevopolder in volle gang. Wekenlang vertrok de crew op de maandagochtenden. Aan het einde van de zesdaagse werkweek (destijds gewoon), keerde de filmploeg op zaterdagmiddag weer terug naar Edam om op maandag opnieuw op de boot te stappen.

Door de voortgaande inpoldering van het IJsselmeer komen steeds meer vissersplaatsen aan de voormalige Zuiderzee in de knel. Van het ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen krijgt Bert Haanstra opdracht om, voor het te laat is, de folklore langs het IJsselmeer vast te leggen.
In april en mei 1955 filmt de cineast in Edam op tal van plekken. En de zee was niet meer wint vier prijzen waaronder de gouden medaille voor ‘de beste toeristische film met culturele inslag’ (Brussel, 1956).

Op een zondagmorgen, terwijl een groot deel van de Edammer bevolking in de kerk zit, rijdt Bert Haanstra Edam binnen. Hij ziet een tiental Edamse jongens op stoere brommers die soepel tussen op de Dam staande betonpaaltjes doorsjezen. Hij vraagt de brommernozems om voor het oog van de camera een aantal maal de Dam op en af te rijden. Nog altijd een prachtige scene uit Haanstra’s succesfilm Alleman.

vixpix-2016-11-03-345
edam
Ronald van de Vate (links) samen met een aantal van de ‘nozems’ tijdens een lezing op 3 november 2016. Derde van links Jan Vink – tevens  3e van links op de cover van de folder.

Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen