Amsterdam

van persfotograaf naar cineast

In het kort…

anwbDe wandeling Amsterdam begint aan de voet van het Muiderpoortstation. Via vele ‘Haanstra plekjes’ eindigt de route op Amsterdam C.S., het station waar in 1934 de achttienjarige Bert Haanstra de trein uitstapt om in Mokum zijn geluk te zoeken.

Horeca langs de route

horecaCoffee bru (Beukenplein 14) plus zeer veel andere horeca gelegen op korte afstand van elkaar

Bert Haanstra punten

Van het pad

Er is momenteel geen feedback beschikbaar. Heeft u een opmerking of aanvulling over deze wandeling? Laat het ons weten via de mail!

wandelaarAfstand: 17,8 kilometer

Amsterdam is voor Bert Haanstra een belangrijke stad, hier kan hij zich ontwikkelen tot een belangrijk cineast.

Bert Haanstra begint in Amsterdam als persfotograaf, wordt tekenaar en vestigt zich als kunstschilder na een avondopleiding aan de Rijksacademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Karel Appel is een klasgenoot. Zes jaar na de 2e wereldoorlog breekt hij door als cineast.

Hij woont op verschillende adressen in de stad. Na hun huwelijk betrekken Bert en Nita Haanstra een woningatelier op de Insulindeweg tegenover het Muiderpoortstation (start van de wandeling). Ger en Tony Gerrits zijn hun buren, Ger is beeldend kunstenaar en geeft les aan de Rijksacademie. Het woongebouw aan de Insulindeweg – Celebesstraat, ontworpen door architect H. Th. Wijdeveld, wordt vanwege de fraaie rondingen ook wel de billen van Wijdeveld genoemd. Het gebouw is helaas afgebroken.

De wandelroute in Amsterdam verbindt op een kunstzinnige wijze de Bert Haanstra plekjes: monumentale gebouwen, bruggen, kunstwerken en parken. De wandelaar maakt op een geheel andere wijze kennis met (historisch) Amsterdam en de veelzijdige artistieke kant van de cineast.