Schiermonnikoog

In het kort…

anwbDe natuurwandeling Schiermonnikoog, die een aanvulling is op het boek ´In het voetspoor van Bert Haanstra´, begint en eindigt bij het busstation ‘Centrum/VVV’. De natuurwandeling voert de wandelaar langs drie plekken waar Bert Haanstra heeft gefilmd en twee plekken waar hij verbleef.

Horeca langs de route

Bezienswaardigheden

Van het pad

Hotel Rijsbergen
Een informeel hotel gevestigd in een historisch pand aan de rand van het dorp met een grote tuin. Een mooie uitvalsbasis voor bezoekjes aan het dorp en wandelingen over het eiland.

Heeft u een opmerking of aanvulling over deze wandeling? Laat het ons weten via de mail!

wandelaarAfstand: 13,5 kilometer

Bert Haanstra verbleef in 1970/1971 en 1977 enige tijd op Schiermonnikoog. Hij nam hier scénes op voor zijn films Bij de beesten af (1972) en Nationale parken… noodzaak (1978).
Haanstra’s film Bij de beesten af gaat over de overeenkomsten in gedrag van dier en mens. In de buitenkwelder op Schiermonnikoog, globaal tussen strandpaal 22 en 23, filmt de cineast een proef. Een meeuw wordt de keuze gegeven tussen zijn eigen ei –dat op de rand van het nest wordt gelegd –en een enorm groot groen en sterk gespikkeld kunstei dat er naast wordt gelegd. Dat grote kunstei blijkt zo’n aantrekkelijk broedobject te zijn dat hij (of zij) dat de voorkeur geeft en het daarom in zijn nest terug rolt om er –wat moeilijk –op te gaan zitten. Het doel van die proef was om aan te tonen dat ook dieren voor versterkte prikkels kunnen vallen.
Voor de Engelstalige versie van Bij de beesten af, Ape en Super Ape geheten, ontvangt Bert Haanstra een Oscarnominatie.

Bert Haanstra is in 1977 opnieuw op Schiermonnikoog. Ditmaal voor zijn documentaire Nationale parken… noodzaak, een opdrachtfilm voor het ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk. Hij filmt onder andere in de Buitenkwelder, de Kooiduinen en de Kobbeduinen.
Schiermonnikoog is het eerste Nationale park in ons land, opgericht op 19 juli 1989.

De eerste openbare vertoning van Nationale parken… noodzaak is op 12 mei 1978 in het Haagse Concertgebouw. De documentaire wint vier prijzen waaronder twee op de 4eBiennale van het festival on the Enviroment in Nice.

Wagenborg Passagiersdiensten blauwlogo_schiermonnikoog_fcLogo CMYK