Heemstede-Zandvoort

In het kort…

anwbDeze duin- kustwandeling, die een aanvulling is op het boek ´In het voetspoor van Bert Haanstra´, begint bij het busstation ‘Kadijk’ in Heemstede en eindigt op het treinstation van Zandvoort aan Zee.
De wandeling voert de wandelaar langs vijf plekken waar Bert Haanstra heeft gewoond, is geweest of er heeft gefilmd.

Horeca langs de route

horecaIn Zandvoort aan Zee is een ruime keuze aan horecagelegenheden

Bezienswaardigheden

Feedback

Er is momenteel geen feedback beschikbaar. Heeft u een opmerking of aanvulling over deze wandeling? Laat het ons weten via de mail!

wandelaarAfstand: 11,9 km of (naar keuze) 15,4 kilometer

Deze fraaie duin- kustwandeling start bij Huis te Manpad in Heemstede. Bert en Nita Haanstra woonden hier bijna twee jaar (begin 1947 tot eind 1948). In het nabij gelegen Zandvoort kwam Haanstra geregeld.

Eind veertigerjaren van de vorige eeuw vraagt de Duitse immigrant Paul Bruno Schreiber Bert Haanstra als cameraman voor zijn sprookjesfilm Myrte en de demonen. De regisseur huurt van de familie Van Lennep het landgoed ‘Huis te Manpad’. De gezinnen Schreiber, Haanstra en andere crewleden wonen gedurende de opnamen op het landgoed. Anderhalf jaar wordt er aan de film gewerkt waarbij Nita Haanstra voor de aankleding van de sprookjesfiguren en de poppen zorgt.

Voor de montage en de geluidsafwerking wordt gebruikt gemaakt van de Rank Studio’s in het Engelse Denham en Pinewoud. Maandenlang is Bert Haanstra daar bezig en leert zo andere aspecten van het vak onder de knie te krijgen.

Bert Haanstra wint in 1964 de ‘Prix de Joke’ voor zijn film Alleman. In hotel Bouwes ontvangt hij uit handen van Simon van Collem de bronzen Loeres. Een jaar later is Haanstra hier opnieuw, ditmaal als juryvoorzitter voor de ‘Prix de Joke’ 1965.

Hotel Bouwes bevond zich op de plek waar nu het Holland Casino staat en liep door tot vlak voor de Strandweg.

Bert Haanstra is in 1971 op het circuit van Zandvoort om opnamen te maken voor zijn film Bij de beesten af. Op het circuit wordt op dat moment de grote prijs (GP) van Nederland verreden (tevens het debuut van Gijs van Lennep). In de film is een korte scène van de wedstrijd te zien.

Op de laatste dag van 1979 volgen Bert Haanstra, Kees Brusse en Paul Steenbergen een antislipcursus bij Rob Slotemakers antislipschool. Directe aanleiding voor de cursus was een spectaculaire slip stuntscène die in Haanstra’s film Een pak slaag (1979) is te zien.