Diever

In het kort…

anwb

De dorpswandeling Diever, die een aanvulling is op het boek ´In het voetspoor van Bert Haanstra´, begint en eindigt bij het Tourist Info Punt (TIP) aan de Bosweg 2A. De dorpswandeling voert de wandelaar onder andere langs de voormalige filmset en de plek waar de ‘Bert Haanstra bank’ staat.

Horeca langs de route

Bezienswaardigheden

Van het pad

Camping Diever

Landhotel Diever
U kunt de wandeling ook starten bij het Landhotel Diever. Met een kleine aanloop bent u zo weer op de route. Start u bij het TIP, dan gaat u na de begraafplaats op het kruispunt Groningerweg – Steenakkerweg rechtdoor (in plaats van rechtsaf). Na circa 200 meter komt u links langs een Hunebed. Na circa 200 meter bereikt u het Landhotel. Het Landhotel is alle dagen van het jaar geopend voor een kopje koffie, lunch, diner en/of een overnachting. Bert Haanstra hield van koek hebben we ons laten vertellen. En dat treft; het Landhotel biedt diverse soorten taart waaronder hun beroemde huisgemaakte appeltaart.

Shakespeare theater
Leuke tip! Het bekende Shakespeare openluchttheater van Diever trekt jaarlijks meer dan 20.000 bezoekers. U kunt een glimp opvangen van het theater als u de Bosweg oversteekt en, in plaats van rechtsaf, even rechtdoor gaat de Hezenes op. Even verderop bevindt zich links het theater.

Heeft u een opmerking of aanvulling over deze wandeling? Laat het ons weten via de mail!

wandelaarAfstand: 6,2 kilometer

Op 27 mei 1958 beginnen de opnamen voor Haanstra’s komische speelfilm Fanfare die voor een groot deel in Giethoorn is opgenomen. Maar ook in andere plaatsen is er gefilmd. In de Cinetone-studio’s (Duivendrecht) worden vrijwel alle binnenopnamen gemaakt.

Niet algemeen bekend is dat het laatste gedeelte van Bert Haanstra’s speelfilm Fanfare is opgenomen in Diever, om precies te zijn op 29 juni 1958. De filmset is een weiland achter het Schultehuus, grenzend aan de Kloosterstraat. Hier nam de cineast samen met zijn filmcrew drie scènes op, waaronder de beroemde ‘concoursscène’.

De fraaie dorpswandeling doet natuurlijk de filmset aan, daar waar de slot- concoursscène is gefilmd. Ook komt de wandelaar langs de ‘Bert Haanstra bank’ aan de Bosweg.

Als dank voor het gebruik van de filmset en de inzet van vele figuranten, schonk Bert Haanstra een bank aan de gemeente Diever (nu gemeente Westerveld). Die kreeg een plekje aan de Bosweg.
Bij de opening van dit wandelpad is de bank voorzien van een tekstplaatje:
‘Ter herinnering aan Bert Haanstra (1916-1997). In juni 1958 filmde de cineast in Diever het laatste gedeelte van zijn komische speelfilm Fanfare’.

Logo-Westerveld-[Omgezet]

logo OVD 2015

logo.jpg